Akadálymentes verzió >>
musique.hu galériák
Natasha St-Pier 2010
musique.hu fórum
Jenifer Bartoli
Najoua - Au Féminin
Garou hozzánk...
Chimene Badi
Ideiglenes dumaláda
Mi lessz Alizée...
Voilá Dés...
Frankofón...
Jean Michel Jarre...
Grégory Lemarchal
utolsó hozzászólások
Alizée visszatért
Patrick Fiori apa...
Clémence
Enfoirés 2011
Új Céline Dion...
Új...
Hamarosan új...
Új klippek, amiket...
Julie Zenatti, mint...
Québec és a zene
Partnereink

Francia kultúra (Blog)
 
Tandi Flóra hivatalos oldala
 
music.hu - Magyar Zenei Portál
 
aktuális

Interjú egy igazi dívával - Julie Zenatti

Rita,

 oldal ajánlása    nyomtatás

A héten jelent meg Julie Zenatti 5. albuma, a Plus de diva, amit mint utólag értesültem, teljes egészében Magyarországon vett fel. Íme egy interjú Julie-vel, aki az új albumról és egész énekesi ars poetikájáról beszélt.

Julie Zenatti sosem áll meg. Egy könyv kiadása és az X Factor után, az énekesnő új, immárom 5. albumával jelentkezik. Plus de diva mesterien ötvözi a pop és klasszikus zenét, egy csodálatosan visszafogott hang tolmácsolásában. Beszégetés egy céltudatos fiatal nővel, aki csak a saját feje után megy…

Szia Julie. A Plus de diva című albumod rendhagyó módon ötvözi a pop és klasszikus zenét: honnan jött az ihlet ? 

Igazából nem ez volt a vágyam. Nem akartam nagyon kivenni a részem az album munkálataiból. Ugyanis egy nagyon sűrű időszakon vagyok túl. Aztán találkoztam Frédéric Château-val. Meghallgatta vele a L’Herbe tendre-ot és egyből belezúgtam. Csak úgy, minden nélkül belevágtunk a munkába. Még a kiadó előtt is titokban tartottuk a munkálatokat, és amikor először hallották a végeredményt, nagyon meglepődtek, de nem ellenkeztek. Megbíznak bennem. 

Esetleg volt egy olyan vágyad, hogy elszakadj a megszokásoktól ? 
Igen, szükségem volt arra, hogy egy kicsit meglepjem magam is, és hogy végre csak énekesnő legyek, ne pedig zeneszerző és író is egyben. Egy furcsa irányt vettem, belemerültem a saját kis világomba, és nem kellett az üzleti résszel foglalkoznom, de remélem az album így is eltalál a közönséghez. Tényleg csak ezen rágom magam, mert ez a turnémba kerülhet.
 

Tíz éves pályafutásod távlatából, hogyan értékeled a lemezipar fejlődését ? 
Aggasztó. A fogyasztás módja teljesen megváltozott, és mivel az emberek másképpen szerzik meg a zenét, elég nehéz lett a művészeknek. Az illegális letöltést kell okolni, és a tényt, hogy az emberek nem is számolnak a következményekkel. És ez sok más kérdést is felvet. A művészek összetehetik a kezüket, és már nem elég csak 3-4 jó szám egy albumra. Többet kell nyújtani. Azért is mi fizetünk, hogy az emberekben kialakult a kép, hogy az előző évtizedben a sztárok jól megszedték magukat. Most újra meg kell értetni az emberekkel, hogy egy album elkészítése eszméletlen emberi munkával jár és rengeteg pénzt kell beleölni. Persze végül is nem a művész nyer vele a legtöbbet.
 

Egy nagy hangra írt albummal térsz vissza, viszont az az érzésünk, hogy Franciaországban ez manapság nem divat…
Igaz, kb. 5 éve problémát jelent nagyhangú énekesnőnek lenni. Anno. ott volt pl
 Lara Fabian, Céline Dion
, stb… és az egyfajta aranykor volt. Mostanság ezt egyre kevésbé szeretik. Szerintem ez a zene minőségének romlásával is együtt jár, néha hiányzik a megújulás, és ez egyfajta sznobizmus is. Amerikában teljesen más a dolog. Fel is tették nekem is a kérdés, de akkor azt mondtam, hogy „Én énekelek, és fütyülök rá!" És hogy őszinte legyek, úgy vélem hogy a médiának több baja van a vokális fellépésekkel, mint a közönségnek és ez eléégé bosszant is. Amikor Lara Fabian-t vagy Chimène Badi-t reklámoztuk, az emberek eljöttek a koncertjeikre, és ez a bizonyíték, hogy erre igenis van igény. Csak a média visszakozik. Nekem szükségem van az éneklésre, én ezt felvállalom és nem bújok el.


Az Appelez-moi Maria  című dal egyértelműen emléket állít Maria Callasnak… Téged mindig elbűvöltek az ilyen karakteres nők ? 
Mindig ! Ők erős, rejtélyes és titokzatos nők voltak, minden vulgaritás nélkül. Egyszerre voltak a férfiak legjobb barátai és legnagyobb ellenségei, mégis mindenki megőrült értük. Egyrészt nagyon sikkeseknek és finomaknak találom őket, másrészt gyönyörűnek és intelligensnek. Szeretnék egyet megszemélyesíteni közülük, de persze nem mondanám ki, hogy én is egy vagyok közülük.


Szeretsz különböző korszakokat váltani az image-edben és mellette képes vagy megőrizni a közönséged is. Hogyan magyaráznád ezt ? 
Úgy gondolom, hogy azért, mert sosem azt csinálom, amit elvárnak tőlem. Ez szerencse és balszerencse is egyben. Néha "Julie Zenatti" egy kicsit bizonytalan az embereknek. Szeretek zenei piruetteket venni és úgy csinálni a könnyűzenét, ahogy én akarom.. De mivel a könnyűzene manapság sértésnek számít, ezért manapság ezt hallom a zenémre a legtöbbet, hogy ez könnyűzene ! Úgyhogy találnak rá jobb neveket is… Ami engem illet, talán a hangomhoz hűségesek a rajongóim, és ahhoz hogy felvállalom, hogy én könnyűzenei énekesnő vagyok. Ez pedig azt jelenti, hogy úgy ötvözök különböző zenei stílusokat, hogy a nagyközönség számára is befogadhatóak legyenek a dalaim.
 

Mit gondolsz a kezdeteidről és a karriered különböző állomásairól ? 
Amikor visszahallgatom néhány dalomat, erősen megkérdőjelezem, hogy miért is mondtam ezt ! (nevet) De akkor, tényleg ezeket gondoltam és ezt csodálatos. Például a
 La vie fait ce qu’elle veut című dalom. Akkor talán sokkal jobban nőnek gondoltam magam, mint amilyen voltam. Ma már az albumom széltében-hosszában koherens. Tényleg azt mondja el, aki vagyok. Lehet hogy azért, mert megengedtem másoknak, hogy ők írják a dalaimat.

Milyen emlékeket őrzül az X-Factoros szereplésedből (zsűritag volt)? Továbbra is csinálnád?

Eleinte nem igazán csíptem az ötletet, majd beszéltek nekem a mentorkodásról, és az már érdekelt. Olyan énekest kerestünk, aki egymagában teljes, jó hangja van és teljes pompájában egy előadó. Végül hatalmas örömet jelentett, hogy a részese lehettem, és hogy adhattam magamból valamit. Nagy élmény volt. És ahogy láttam az ő zeneszeretetüket, és is kedvet éreztem ahhoz, hogy újra belevessem magam. Szükségét éreztem. Tudni kell, miért éneklünk. Most szeretném azt mondani, hogy részt veszek a második szériában is, de mindez tervezés kérdése, és nehéz lenne ezt most kijelenteni. Szeretnék szeptember végén turnéra indulni, és jó lenne látni, hogy hogyan megy az albumom sora... Az X Factor tudod érzelmileg és hangilag is kimerítő. 

Milyen viszont építettél ki a rajongóiddal az idő folyamán, és mit kívánhatunk neked a következő hónapokra ? 
Már rájöttem, hogy eleinte elég sértő voltam, mert nem értettem miért jönnek oda hozzám az utcán autogrammot kérni, vagy fényképezkedni. Már másképpen látom őket. A Notre-Dame de Paris óta, máshogy viselkedem a rajongókkal és látom mekkora örömöt jelent nekik akár egy kis találkozás is. Megtanultam. És olyan sokat kapok tőlük, hogy én is adhatok nekik ennyit. Elég közel állok a közönségemhez, és pl. gyakran beszélgetünk a Facebookon is. Együtt nőttünk fel. Ők mindig ott vannak nekem és ez igazi szerencse. Ez egy szép viszony. Kérlek, kívánjatok nekem a szép turnét az albumhoz, szokatlan helyeken és intim hangulatban. Aztán pedig belevetem magam más művészeti irányokba…

 

látogatói hozzászólások
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá cikkeinkhez, vélemény írásához be kell jelentkezned. Ha még nem vagy regisztrált tag, kattints ide a regisztrációhoz!

Kedves Zenerajongó!

A musique.hu szerkesztői csapatába keresünk olyan embereket, akik szeretik a francia zenét, és szívesen meg is osztanák látogatóinkkal e téren szerzett élményeiket, vagy akár a kedvenceikről szóló legfrisebb híreket, pletykákat.

Amennyiben szívesen csatlakoznál hozzánk nincs más dolgod, mint küldeni egy levelet a kalman@musique.hu címre.

bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus beléptetés
keresés
legfrissebb cikkeink
Tandi Flora francia...
Új klippek, amiket...
Patrick Fiori -...
Enfoirés 2011
Hamarosan új...
Julie Zenatti, mint...
Zazie 7 részletben
Québec és a zene
Lara nagy tervei -...
musique.hu már a...
legnézettebb cikkeink
kapcsolat | impresszum | oldaltérkép Musique.hu :: Minden, ami a francia zenével kapcsolatos
Copyright 2006-2009 musique.hu portál. Minden jog fentartva. Designed by Menrich International